Copyright 2021 - Custom text here
  • Asociația E.V.A

  • Broșura ”Comunitatea mea”

  • Planificare strategică în comunități rurale

  • Ziarul ”Vocea Pufeștiului”

                   

Comunități rurale implicate - Autorități locale responsabile

 

     Prezentul proiect urmărește creșterea implicării cetățenilor dintr-o  comunitata rurală în procesul de luare a deciziilor la nivel local.

Obiectivele proiectului:

  • creșterea receptivității şi a responsabilității aleșilor și autorității publice din comuna Pufești (jud Vrancea)  în relația cu cetățenii comunității prin implicarea în activitățile prezentului proiect pe parcursul a 10 luni de proiect,
  • implicarea liderilor din comunitatea Pufești  în procesul de luare a deciziilor și animare a comunității locale prin: implicare în realizarea broșurii ”Comunitatea mea”Realizarea  Studiului  Soluții pentru comunitatea mea, Ziarul "Vocea Pufestiului",
  • creșterea gradului de implicare a cetățenilor în procesul decizional  prin identificarea nevoilor și stabilirea priorităților, prin: organizarea a trei focus grupuri, aplicarea a 50 de chestionare elevilor de gimnaziu,
  • dezvoltarea capacității asociației solicitante de a se implica în mobilizarea cetățenilor din comunitate pentru binele comun, creșterea gradului de vizibilitate a acesteia la nivelul comunității locale. 

   

 

   Mobilizarea cetățenilor se va realiza prin intermediul a 9 activități, respectiv: realizarea broșurii “Comunitatea mea”, Realizarea Studiului Soluții pentru comunitatea mea”, Realizarea și distribuirea ziarul  "Vocea Pufeștiului", 1000 exemplare X 3 ediții, Organizarea evenimentului “Comunitatea ești Tu!” prin consultări publice, training oferit autorităților locale și întâlniri comunitare.

      În mod direct, beneficarii proiectului sunt:                                                   

-        30 de lideri locali (primar, viceprimar, consilieri locali și lideri informari, medic, cadre didactice, preoți, reprezentanți ai mediului de afaceri),

-       1000 de cetățeni din comuna Pufești vor primi trimestrial ziarul local Vocea Pufeștiului, putând astfel să-și exprime punctual de vedere cu privire la subiecte de interes general, vor primi informație sporită despre drepturile și obligațiile cetățenești și va spori gradul lor de implicare în viața comunității,

-        200 de cetățeni din comuna Pufești vor avea un rol activ în toate etapele esențiale ale prezentului proiect, dezvoltandu-și abilitatile cetățenești. Ei vor participa la consultări publice, vor deveni factori de informare și pentru alți membri din Comunitate,

-        50 de elevi din comuna Pufești vor contribui la realizarea studiului prin răspunsuri la chestionare, vor participa la realizarea ziarului local .

-        20 de localnici implicați  în mod voluntar în proiect.

Toate aceste categorii de grup țintă se vor implica în mod voluntar în proiect . Echipa de proiect va identifica liderii de opinie și va face eforturi pentru a-i antrena în proiect. Considerăm că odată cu creșterea gradului lor de implicare și mobilizare a comunității se va asigura și sutenabilitatea proiectului. Deprinderile dobândite în cadrul proiectului vor continua să-și producă efectele pe termen lung.

 

 

 

 


 

Ce a insemnat proiectul “Comunitati rurale implicate – Autoritati locale responsabile”

 

Acest proiect a insemnat 10 luni in care dorinta de a face bine crestea pe zi ce trece. Dorinta oameniilor de a se implica si de a participa la activitatile noastre ne bucura de fiecare data deoarece in acest mod informatia se transmitea de la om la om si curiozitatea celor care nu erau prezenti la activitati crestea si deveneau dornici sa se implice si ei data viitoare. Acest proiect a distribuit 500 de brosuri in comunitatea Pufesti catre cele mai importante puncte de lucru (primarie, scoala, centre de afaceri), a distribuit 100 de exemplare din Studiul “Comunitatea esti tu!”, 3000 de ziare locale au fost impartite in comuna Pufesti, 166 de oameni au participat la cele 3 consultari publice, alti 53 de cetateni au participat la cele 2 intalniri de lucru organizate. Au fost organizate 2 conferinte de presa la care a participat mass media locala, iar la trainingul pentru autoritati au participat circa 40 de personae. La cel mai mare eveniment “Comunitatea esti tu!” ne-am bucurat de prezenta a 86 de persoane care au dorit sa ne fie alaturi la ultima activitate organizata in cadrul acestui proiect. La toate aceste activitati ne-au ajutat 50 de voluntari care ne-au sustinut si care si-au exprimat dorinta de a merge mai departe alaturi de noi. Aceste 10 luni au reprezentat cresterea unei comunitati care merita aratata si celorlalti.

 

Cele 9 activitati care au ajutat la crestere si dezvoltarea comunei Pufesti in cele 10 luni sunt :

 

- Prima activitate din cadrul proiectului a fost realizarea brosurii „Comunitaea mea” si distribuirea a 500 de exemplare. La realizarea acestei brosurii am fost ajutati de voluntari ai comunei, dar am primit si diferite informatii oficiale de la cei doi parteneri implicati la inceputul proiectului. Cele 500 de brosuri au fost distribuite la Primarie, la Scoala, la diferite centre de afaceri din comunitate. Aceast brosura reprezinta cartea de vizita a comunei Pufesti.

 

- Cea de-a doua activitate a constat in realizarea Stdiului „Solutii pentru comunitatea mea!” care a reprezentat o carte de vizita, dar mult mai dezvoltata decat brosura „Comunitatea mea”. Fiecare domeniu important (populatie, educatie, sanatate, infrastructura, agricultura, economie, administratie publica) a primit cateva solutii pentru a se dezvoltare si mai mult.

 

- A treia activitatate, a constat in realizarea Ziarului „Vocea Pufestiului”. In al doilea trimestru al proiectului am realizat doua editii de ziar care s-au bucurat de mare succes deoarece curiozitatea si nevoia de informatie despre comunitate pentru cetateni a contat foarte mult. Cele trei editii de ziar au cuprins minim 120 de articole, la care au participat aproximativ 80 de participanti.

 

- Activitatea 4 reprezinta realizarea a trei consultari publice si in acest trimestru al proiectului am reazlizat doua consultari de lucru. A doua intalnire de lucru a avut ca tema proiectul de hotarare privind montarea de panouri fotovoltaice in vederea reducerii costului la energia electrica si termica a institutiilor publice si iluminatul public(proiect supus si aprobat de consiliul local).Cea de-a treia consultare publica a avut ca tema dezbaterea bugetului local pe anul 2016. La aceasta consultare fiecare cetatean care a dorit sa participe a avut ocazia sa propuna diferite linii bugetare, dar si sa afle liniile bugetate pe anul 2016.

 

- Activitatea 5 reprezinta organizarea a doua intalniri de lucru cu autoritatile locale. La cea de-a doua intalnire de lucru au participat 22 de cetateni din diferite domenii de activitate din comunitatea Pufesti. Tema aleasa pentru aceasta intalnirea a fost legata de propunerile pentu strategia de dezvoltare pentru GAL-ul Siret Verde care curpinde si comunitatea Pufesti

 

- Cea de-a 6 activitate a reprezentat realizarea Site-ului WEB al Asociatiei.Necesitatea unui site WEB era foarte mare deoarece avem multi tineri care au ales sa se implice in activitatile noastre, ne-au adus la cunostinta ca promovarea si in mediul online ajuta Asociatia sa fie mult mai cunoscuta.

 

- Activitatea 7 a reprezentat organizarea a doua conferinte de presa, una la inceputul proiectului care sa faca cunoscut proiectul si de catre ceilalti locuitori ai comunei. La conferinta au participat diferiti reprezentanti ai comunitatii, primarul comunei, diferiti consilieri sau angajati din parimarie, directorul scolii Pufesti, diferite cadre didactice, dar si diferiti membri din comunitate.

 

- Cea de-a 8 activitate a fost reprezentat de trainingul pentru autoritatile locale. Cele 40 de persoane care au participat la cele 2 zile de training s-au bucurat la final ca au inteles diefritele strategii pe care le pot aplica pentru comunitatea Pufesti S afie in crestere. Specialistul care a sustinut trainingul a marturisit ca autoritati si localnici din Comuna Pufesti a dorinta de a invata si de a acumula cat mai multe informatii pentru binele comunei.

 

- Cea de-a 9 activitate a fost reprezentata de evenimentul „Comunitatea esti tu!” care a fost ultimul eveniment din cadrul proiectului. La ultimul eveniment al proiectului au participat 86 de cetateni din comunitate, dar si diferiti lideri locali importanti din comunitate. La acest eveniment a participat si principalul partener al proiectului, Primaria Pufesti reprezentant de primarul Maricel Nitu. Evenimentul a fost o gala a faptelor bune deoarece cetatenii care s-au implicat activ in proiect au fost felicitati si au primit cate o diploma in semn de recunostinta. Principalul partener si Directorul Scolii Pufesti au primit in semn de recunostinta cate o placheta pentru a le multumi pentru tot sprijinul si ajutorul acordat in cele 10 luni de proiect. Si voluntarii Asociatiei au fost premiati pentru implicarea activa in cele 10 luni de proiect. Evenimentul a avut si un moment artistic oferit de cativa elevi de la Scoala Gimnaziala Pufesti.